Agraservice Meulenkamp Klauwverzorging

Klauwverzorgen gebeurd op de meeste bedrijven 2 tot 3 keer per jaar. Dat is nodig om de koeien aan de wandel te houden. Want als de koeien niet goed lopen komen ze ook niet snel aan het voerhek dus ook afnemend in de melkgift.

 

Om de koeien zo goed mogelijk te behandelen is het natuurlijk van belang om de eventuele problemen met de klant door te nemen. Enkele problemen zijn :


Bevangenheid

Dit ontstaat vaak door verminderde weerstand zoals blauwtong, bvd in combinatie met voeding en huisvesting. Voeding door te weinig structuur en veel eiwitten, daardoor pensverzuring-->zoolbloedingen-->kneuzingen en zoolzweren. Huisvesting denkend aan ligboxen, ruimte e.d.


Mortellaro

Deze bacterie is heel moeilijk te behandelen. Kan te maken hebben met veel mest op de rooster (dichte vloeren) maar ook met verminderde weerstand. Het veroorzaakt een pijnlijke rode plek in het balgebied, wat lijkt op een aardbei-achtige huid. Het is te behandelen met koper/zinksulfaat en alamycin (blauwspray). Na te behandelen wanneer nodig. Zo zijn er nog een aantal klauwaandoeningen zoals : Haarworm, stinkpoot, wittelijn defecten, necrose.


Nieuwe regelgeving

I.v.m nieuwe regelgeving moet de veehouder zelf zorgen voor blauwspray.